Vždy, keď ľudia cestujú do Budapešti, medzi dôvody ich návštevy často nepatrí jedlo a pokrmy tohto mesta. Prioritou sú vždy termálne kúpele, ruiny a majestátna budova parlamentu.
Väčšinou však turisti zabúdajú alebo ani nevedia o tom, aká vynikajúca môže byť maďarská kuchyňa. Neuvedomujú si, že toto hlavné mesto Maďarska má v skutočnosti dlhý zoznam chutných jedál, ktoré zaručene uspokoja každé chuťové bunky.
Teraz sa nenechajte odradiť, ak sa vám názvy jedál môžu zdať príliš ťažké na vyslovenie a príliš dlhé, pretože určite zabudnete na svoje vlastné meno v okamihu, keď sa zahryznete do všetkých najlepších jedál, ktoré tu nájdete.
Obsah:
Dobos torta
Dobos je druh maďarskej piškótovej torty s karamelovým a čokoládovým krémom. Toto pečivo má päť vrstiev, ktoré ste už možno ochutnali v iných reštauráciách v iných krajinách, pretože je medzinárodne obľúbené. V tejto krajine je však základom, preto si pri návšteve hlavného mesta nenechajte ujsť príležitosť pochutnať si na pravej pochúťke.
Gesztenyepüré
Gesztenyepüré alebo v Maďarsku známe aj ako Mont Blanc je druh sladeného gaštanového pyré podávaného so šľahačkou. Často sa kombinuje s kakaovým práškom alebo čokoládou a rumom.
Gulyás
Gulyás, nazývaný aj guláš, národné jedlo tejto krajiny, je nepochybne úžasný v každom zmysle slova. Guláš sa v Maďarsku tradične pripravuje z duseného mäsa so zeleninou a rezancami a dochucuje sa paprikou a ďalšími lahodnými koreninami, ktoré vytvárajú výdatnú chuť.
Halásle
Halásle alebo rybárska polievka je druh horúcej a pikantnej polievky z riečnych rýb, ktorej základom je paprika. Ak patríte k milovníkom morských plodov, toto jedlo si určite zamilujete. Pripravuje sa špeciálne v podunajskej oblasti a je často súčasťou menu väčšiny reštaurácií.
Fazuľová polievka Jókai
Fazuľová polievka Jókai, pomenovaná podľa spisovateľa Mor Jókaiho z 19. storočia, je plná octu, mrkvy, petržlenu, údeného bravčového mäsa, fazule a kyslej smotany.
Kifli
Kiflis sú maďarské rožky. Môžete si ich vychutnať s maslom a džemom alebo ich môžete jesť aj samotné.
Klobásy
Maďarské klobásy pochádzajú z rôznych regiónov krajiny a všetky majú svoju jedinečnú chuť a receptúru. Klobásy sa môže údiť, sušiť alebo variť. Môžu sa konzumovať ako údené mäso alebo ich môžete jesť spolu s hlavnými jedlami, ako sú šaláty a dusené mäso. Tieto klobásy často obsahujú hovädzie mäso, slaninu, jahňacie mäso, mleté bravčové mäso, cesnak, papriku, muškátový oriešok, korenie a mnoho ďalších miestnych druhov korenia.
Kürtőskalács
Kürtőskalács je krásny komínový koláč zo sladkého droždia. Roztočí sa a potom sa obtočí okolo kužeľovitého materiálu na pečenie. Vďaka roztopenému maslu, karamelu, kryštálovému cukru a jeho chutným, škoricovým, lesklým a chrumkavým vlastnostiam tomuto lahodnému dezertu nikdy neodoláte.
Langoš
Vyprážané cesto je niečo, čomu nikdy nemôžete povedať nie. Langoš je druh plochého chleba, ktorý sa vyrába z droždia, múky, soli a vody. Často sa stretnete s jogurtom s kyslou smotanou, zemiakovou kašou, salámou, šunkou alebo strúhaným syrom. Ide o certifikovaný základný produkt centrálnej tržnice.
Lečo
Lečo je maďarská verzia vegetariánskej polievky z červenej a zelenej papriky, cibule, paradajok, soli, masti, papriky a cukru. Je drsná a hustá a je najväčším snom každého vegetariána.
Libamáj
Foie gras môžete ľahko nájsť za nízke ceny v celom Maďarsku. Libamay je pokrm zo smaženej husacej pečene, ktorý určite musíte ochutnať, ak náhodou premýšľate o uliciach Budapešti.
Nokedli
Maďarské knedle nokedli sú podobné špagetám, ktoré sa pripravujú pomocou strúhadiel na rezance. Cesto sa potom nožom alebo lyžicou naškriabe do vriacej vody. Môžete ho kombinovať s maslom, hoci sa podáva aj s kuracím paprikášom alebo gulášom.
Paprikáš
Hoci maďarské jedlá obsahujú oveľa viac, papriky sú často začiatkom všetkého. Často sa dodáva v korenenej, dusenej, práškovej alebo plnenej forme. Ale nech je to akokoľvek, nemožno poprieť, že papriky sú absolútnou povinnosťou pre všetkých turistov, ktorí jedia.
Paprikás Csirke
Paprikáš Csirke je ďalšia obľúbená poľská polievka. Je krémová, posypaná červenou pikantnou paprikou. Súčasťou je aj dusené kuracie stehno s jemnou a krehkou štruktúrou.
Pörkölts
Pörkölts nie je ako guláš, ale je rovnako chutný. Je to druh duseného mäsa bez kostí so zeleninou a paprikou, ale nepridávajú sa doň zemiaky. Používa sa bravčové, kuracie, jahňacie a hovädzie mäso. Guláš môže chutiť ako zverina, pretože sa doň často pridáva pečeň.
Rákóczi Túrós
Rákóczi Túrós je jeden z druhov chrumkavého pečiva, ktoré má na vrchu sladký tvaroh a potom je pokryté vrstvou marhúľ a pusiniek. Tento dezert chutí sladko a citrusovo.
Rakott Krumpli
Všetky krajiny majú svoje vlastné verzie gratinovaných jedál a Maďarsko nie je výnimkou. Rakott Krumpli sú v podstate pečené vrstvené zemiaky a sú jedným z najlepších pohodlných jedál, ktoré nájdete.
Rántott Sajt
Kto by odmietol vyprážaný syr? Absolútne nikto! Rántott Sajt je druh plochej syrovej krokety vyrobenej zo syra, ktorý sa varí v strúhanke a potom sa smaží. Toto je určite veľmi návykové občerstvenie.
Rétes
Rétes je ako maďarská verzia štrúdle. Ak máte radi nemeckú jablkovú štrúdlu, rovnako si zamilujete aj rétes.
Töltött Káposzta
Töltött Káposzta sa pripravuje z kapustných listov plnených paprikou a mletým bravčovým mäsom s trochou kyslej smotany. Pokrm sa často konzumuje v zime, hoci v horúcich letných dňoch si doň môžete vždy zahryznúť.
Töltött Paprika
Keď skončíte s Töltött Káposzta, nenechajte si ujsť príležitosť vyskúšať okrem plnených paprík aj iný druh plneného jedla. Töltött Káposzta sa mieša s nakrájanou červenou cibuľou, ryžou, cesnakom, bylinkami, soľou, mletým čiernym korením, rozmarínom alebo petržlenovou vňaťou. Niekedy sa pridáva aj kapusta a mäso alebo huby.
Z rovnakej kategórie:
- Nenašli sa žiadne